Kattraser för allergiker

Kattraser för allergiker

Nästan alla tycker om katter, och de är få som kan motstå en gullig liten kattunge. Men så finns det de som trots allt måste avstå katt på grund av sin allergi. Men med tiden har allt fler kattallergiker börjat kunna ha katt. Detta eftersom nya raser avlats fram, samtidigt som nya allergimediciner utvecklas. Det är inte alls säker att du måste göra dig av med din katt om du haft en, och sedan diagnosticeras med kattallergi. Med medicin kan du behålla din katt. Om du har kattallergi men gärna vill ha en katt, finns det flera raser som är särskilt lämpliga för dig.

Att ha katt som allergiker

Är du en allergisk kattälskare, som gärna vill skaffa katt trots din allergi? Då är du inte ensam! Det rekommenderas att personer som har allergi eller som löper stor risk att utveckla det, ska undvika att skaffa husdjur. Att ha katt kan dock fungera för en kattallergiker, men detta är helt individuellt. Vissa allergiker kan ha korthåriga katter, eller nästan hårlösa katter eftersom många allergener fastnar och finns i kattens päls. För dem som är allergiska mot kattens saliv, kan det vara svårare. Det finns dock de som inte alls reagerar på raser som ragdoll och andra långhåriga raser. Det bästa som allergiker är att testa sig fram till exempel genom att umgås med vänners katter eller genom att i samråd med till exempel ett katthem, besöka dem och hälsa på deras katter för att se sin reaktion.

Sjuk av katter

Om man får symptrom som snuva, rinnande ögon och hosta när man umgås med katter, kan man vara allergisk. Hos öron- näsa- hals stockholm kollas dessa symptom upp, så att de inte beror på något fysiskt fel, annat än allergi. Är man allergisk kan man också få klåda om man umgåtts med eller klappat en katt. Allergi är dock mycket individuellt, och man kan aldrig säga hur någon annan reagerar på just en speciell katt eller kattras. Vissa allergiker reagerar på långhåriga katter, andra på korthåriga. Allergi kan också bero på vilka ämne katten utsöndrar, samt på om katten mestadels är ute eller inne. Är katten mestadels ute så man som allergiker kan få lite andrum fungerar det många gånger bättre än med en katt som alltid är inne. Som allergiker är det dock bra att inte låta katten ligga i till exempel sängen.

Comments are closed.
lighthouse