Katter och allergiker

Katter och allergiker

Katter är speciella, fascinerande djur. Tyvärr är många som håller med om detta allergiska mot dem, och ibland också flera andra typer av pälsdjur. Olika kattraser kan ge olika mycket reaktion, beroende på vad den specifika allergikern reagerar på och mer eller mindre av ett särskilt protein som alla katter utsöndrar. Proteinet Fel-D1 är det som de flesta kattallergiker reagerar på.

Sätt att hantera icke-akuta allergisymptom

Om du bara har milda till måttliga reaktioner, såsom nysningar, snuva och smått irriterande ögon, från katter så kan du minska dessa genom att umgås med dessa pälsklädda vänner utomhus eller i välventilerade utrymmen som är lätta att städa, så att du där kan minimera mängden päls och damm som ansamlas. Byt kläder och tvätta händerna efter att ha lekt och kelat med en katt, för att förhindra att du andas in eller får spår av allergiämnena i ögon, näsa eller mun i onödan. Du kan också ta allergitabletter såsom clarityn eller apotekets generiska kopior som innehåller antihistaminer och därmed minskar milda allergiska reaktioner. Om du har en allvarlig allergi bör du tyvärr undvika det som du reagerar på.

Kattraser med mindre allergener

En kattras som ofta framhålls som mindre allergiframkallande än bondkatter eller korthåriga blandraskatter är Sibirisk katt, men det finns få medicinska belägg för detta påstående. Det har även noterats att Maine Coon och Norsk Skogskatt, som båda tillhör samma familj av kattraser ger mildare reaktioner än andra pälsklädda katter, troligtvis eftersom de alla har mindre av proteinet Fel-D1. Russian Blue producerar också mindre av detta protein.

Katter av rasen Sphynx är nästan helt nakna, och har bara lite päls på några få ställen såsom ansiktet. De producerar också allergenen Fel-D1, liksom alla andra katter, men avsaknaden av fälld päls gör att mindre av allergenen sprids i kattens omgivning. Om de också badas två gånger i veckan, vilket rekommenderas för deras känsliga hy, så fäller de också mindre hudflagor. Högst koncentration av Fel-D1 utsöndras från kattens talgkörtlar snarare än saliven, även om kattens tvättande sprider båda, så minskad fällning av både päls och hud kan definitivt hjälpa allergiker. En kastrerad katt producerar också mindre av proteinet än en okastrerad hankatt gör.

Cornish rex har päls som bara består av underullen, det fluffiga lagret som en del kattraser saknar. Detta lager fäller mindre än den vanliga täckpälsen, och återigen är det mindre fällande som kan göra att denna ras är lite mer lämplig för allergiker.

Sammanfattande

Om du är måttligt allergisk mot katter men ändå gärna vill ha en i ditt liv, välj antingen en ras som fäller väldigt lite och vänj denna vid att bli badad ett par gånger i veckan eller välj en ras som producerar mindre Fel-D1 och därmed ger dig mindre att reagera på. Tänk på att göra ditt hem så lättstädat och välventilerat som möjligt. Vid tillfälliga kattmöten kan antihistaminer hjälpa dig. Lycka till!

Comments are closed.
lighthouse