Farliga saker för katten

Farliga saker för katten

Det finns ganska många saker i hemmet som kan vara farligt för ditt husdjur, och eftersom katter gärna leker med det mesta de hittar på golvet eller som de kan få tag på så kan det finnas fler saker än bara giftiga växter. Det är inte endast hundar som äter olämpliga saker.

Vardagssaker

Har du barn som leker runt i huset kan flera av deras leksaker vara skadliga för katten. Även skosnören och gummisnoddar kan bli ödesdigert och kosta ett antal tusenlappar hos veterinären. Vissa saker kan du som kattägare inte riktigt förhindra alla gånger, som till exempel barnens leksaker eller gummisnoddar, och katter är mästare på att stjäla småsaker de vill komma åt.

Högtider

Under julen förgiftas flest husdjur i hemmet, och detta beror på flera olika faktorer. Julblommor av olika slag, maten som står framme eller matrester som ges till husdjuren, snörena till julklapparna, alla chokladkartonger och så är det julgranspyntet som kan lekas sönder och ätas upp av djuren.

Nu betyder inte detta att du som djurägare ska sluta fira storhelger, har du dessutom barn som vill fira varje storhelg så är det bäst att ligga steget före och pynta måttligt, helst med saker som är mindre farliga och giftiga, samt vara noga med att inte ha mat framme obevakat. Det kan vara mycket att tänka på, men det finns sätt som underlättar. Att köpa halloweendräkt åt barnen hos Partykungen.se gör det enklare för dig som förälder, du slipper springa runt i massor av olika butiker och kan i lugn och ro beställa hemifrån. Alla vet ju hur mycket alla storhelger betyder för de små.

Giftiga växter i hemmet

Dracaena, kottepalm, julros, korallbär, liljekonvalj, liljeväxter, påsklilja (särskilt löken), mistel, oleander och änglatrumpet är klart giftiga växter för din katt. Amaryllis, hyacinter, riddarsporre, malört, kaprifol, vallmo och järnek är också giftiga, och en del av dessa förekommer i trädgårdarna. Växter med irriterande växtsaft kan vara den populära Flitiga Lisa, prickblad, gullranka, fredskalla och rosenkalla.

Växter som däremot är bra för katten är kattgräs som du kan så i lådor, eller för att välja en mindre giftig växt kan du låta katten äta lite på en ampellilja, men i för stor mängd kan det framkalla kräkningar. Ampellilja är dock en av innekatternas favoritväxter att tugga på.

Statens Lantbruksuniversitet och Universitetsdjursjukhuset SDU skriver om förgiftning hos hund och katt på sin webbsida. Där kan du läsa om de vanligare förgiftningarna som kan drabba hund och även katt.

Få katten att trivas

Du vill gärna ha ditt hem trivsamt, och kanske inte enbart ha växter av konstgjort material. Läs på om vilka växter som är bra för katten och ladda upp med olika sorters gräs. Du kan använda gräset som inredningsdetaljer dessutom.

Gör ditt hem trivsamt för katten också genom lite enkla småknep. Katter tycker om egna kryp-in och ställen att klättra på, de vill gärna också ha en egen utkiksplats, helst i ett soligt fönster där de kan ligga på laddning i solens strålar. En katt som trivs är en katt som mår bra.

Comments are closed.
lighthouse