Katten i språket

Katten i språket

 

Oavsett om man är kattälskare eller inte så har denna magnifika och mystiska varelse gjort ett så pass stort intryck på oss människor att den återfinns i vårt språk i form av ord, uttryck och ordspråk. En vacker kvinna kan till exempel beskrivas som en ”katt” och det relativt nya uttrycket ”cougar” eller ”puma” har kommit att stå för en kvinna över 40 som aggressivt jagar och fäller yngre män för sin egen tillfredsställelse.

När någonting ”osar katt” är det däremot inte speciellt positivt då uttrycket handlar om misstänksamhet över att saker och till inte riktigt är som de skall och hänvisar till den gamla föreställningen att katter är opålitliga. De som inte tycker om katter har just denna invändning mot dem; att de aldrig är lojala och inte någonsin kan tas med i beräkningen. Kattens ovilja att följa strömmen återfinns på ett liknande vis i uttrycket ”katt bland hermelinerna” där man syftar på en människa som på ett eller ett annat vis utmärker sig, dock inte på ett särskilt smickrande sätt då hermelinerna syftar på ”fint folk” medan katten representerar det vilda och ohyfsade. Att vara ögontjänare kan uttryckas med ordspråket ”När katten är borta dansar råttorna på bordet”, vilket kan tillämpas både på tonåringar som får vara ensamma hemma eller anställda som drar en suck av lättnad när chefen är på semester.

Katter anses vara extremt tåliga och det finns otaliga berättelser om hur de klarat sig från höga fall eller lyckats överleva i veckor utan mat då de begravts under kollapsade byggnader. Detta har gett uttrycket till ”nio liv” som även betecknar människor som anses ha haft extrem tur efter olyckor och andra motgångar. För den som vill lära sig mer om liknande uttryck finns det en bra lista på Wikipedia.

Comments are closed.
lighthouse