Att tänka på inför resa med katt

Att tänka på inför resa med katt

Trots kattens popularitet är det ännu inte så vanligt att man väljer att resa med katt. Då många katter inte trivs särskilt bra med att vara på resande fot, är det kanske bra att undvika att ha med sig katten på kortvariga resor när man har lätt att hitta kattvakt. Katter är som bekant starka individer, så här får var och en lära känna sin katt och avgöra vad som passar bäst. Men en del katter trivs bäst när de får följa med husse och matte, i synnerhet om man ska iväg under längre reseperioder. Därför följer här en del tips samt saker man bör ha i åtanke inför och under resan med katt.

Första resan?

Oavsett om det avser en resa med bil, tåg eller flyg så är det omöjligt att på förhand veta hur en katt kommer att reagera på den första resan. Därför är det viktigt att man förbereder katten genom att exempelvis åka på några mindre bilturer innan den riktiga resan tar fart. Dessa förberedande resor ska upplevas så positivt som möjligt för katten. Därför kan kattgodis, favoritleksaken eller en bekant filt i buren vara en bra idé. Man kan tänka att katten behöver positiv förstärkning precis som barn. Om det är första resan för barnen så kanske ett snyggt märkesplagg från kidsbrandstore.se kan ge en positiv start på semestern för dem.

Underlätta för stressade katter

Efter första bilturen bör man kunna bilda sig en uppfattning om hur katten upplever resor, om det bara upplevs som tråkigt eller om katten känner sig stressad. Vid oro och stress kan man rådfråga veterinär om eventuella lugnande medel, som även finns i naturprodukter eller i form av naturliga feromoner som lugnar katten. De sistnämnda finns även i sprayform och kan sprayas i buren redan innan resan för att katten ska känna sig trygg.

Förberedelser inför resan

Beroende på vart resan bär av, behöver man även se till att ordna med husdjurspass och olika vaccin. Dessa regler kan variera beroende på destination samt kattens grundskydd eller ålder, så hör med veterinär för att säkerställa att katten får rätt skydd. Även om katten är rumsren kan det hända att den gör sina behov i buren, och det kan därför vara bra att köpa husdjursblöjor. Dessa behöver inte katten bära, utan finns i format som ska läggas i buren, likt ett lakan. Oavsett var man ska resa, så bör man ha ett litet första hjälpen-kit nära till hands för att kunna hjälpa katten om problem skulle uppstå. Tänk även på att burar avsedda för flygresor, ska vara inom särskilda mått samt att det inte är alla flygbolag som tillåter katter i kabinen.

Som nämnt, är det ytterst individuellt huruvida katten trivs med att resa och dessvärre är det inte alla katter som vänjer sig vid det. Man får därför prova sig fram och vara observant för kattens känslor och behov.

Comments are closed.
lighthouse